söndag 30 oktober 2011

Restips barn

Jag har fått förfrågan om att skriva lite tips till andra ressugna småbarnsföräldrar.. Så det ska jag naturligtvis göra (eftersom jag tycker att så många som möjligt borde resa med sina små då det är en fantastisk upplevelse).
Alla tips är baserade på just min erfarenhet och våra twins som är dryga året. samt att vi för tillfället befinner oss på Koh Chang i Thailand. Och alla barn är ju unika som ni alla vet. Men jag tipsar så får ni använda det som passar er..
1. Flygresan. Den är låång. Se till att boka plaster med extra benutrymme. Då kan man bädda för ett barn på golvet. Vi hade dessutom en "vagga" som hängde på väggen för Alvina som fungerade kanon. Kaspian var tyvärr för tung för denna (max 10 kg). Sedan hade vi handbagaget fullt med färdigblandad välling och modermjölksersättning (ja, man får ta med vätska genom säkerhetskontrollen då det är barnmat- jag har flugit flera gånger inrikes och till lItalien med twinsen tidigare och det har aldrig varit något problem). Vi hade också mycket ur Småfolks sortiment (riskakor, russin, kex), frukt och Ellas Kitchens fruktsmoothies. Sen fick de "riktig" mat på flygplatsen innan vi åkte samt då vi mellanlandade i Istanbul (våra kids vägrar barnmat  så vi köper på vanliga restauranger..). För att roa twinsen hade vi pixiböcker, leksaker samt våra iPhones. Och den lilla TV-en som finns till varje säte var också poppis! Deras egna favarit-gosedjur och filtar vilket underlättade massor då de skulle sova. Vi hade också packat Nezeril ifall att de skulle få ont i öronen- den behövde vi dock aldrig använda- det räckte med att suga på nappen vid start och landning.
2. Ta med många nappar. Vi har typ 15 st men de har ju en tendens att hamna överallt så det är bra att ha ett gäng extra in case of emergency.
3. Maten. Twinsen äter all vanlig mat här på restaurangerna utan problem. De älskar ris, kyckling, majs, vattenmelon, annanas, bröd, nudlar, fisk, pommes frites, oliver, grönsaker, vitlöksbröd... Allt. Vi är inte alls nojjiga över ev magsjukerisk. Vi spritar deras händer ibland och rengör då de ska äta. Vi har tom köpt kycklingspett från små portabla restaurang-grillar ute på gatan till twinsen. Gick fint. Fast de får självklart bara vatten från flaska..precis som oss vuxna..
4. Välling finns inte att köpa så det får man packa från sverige men Nestlés modermjölksersättning nr 2 finns på Seven Eleven.
5. Blöjor och våtservetter finns på Seven Eleven. Men i väldigt små förpackningar...så vi får handla mååånga paket varje gång. Jag tror att även gröt finns på 7-11 men det har vi inte köpt eftersom våra twins inte är några grötisar.
6. Resapotek. Alvedon/pandil/ipren-suppar, vätskeersättning, solkräm, salva för röda stjärtar (det mesta finns också här på apoteken så det gör inget om man glömmer...)
7. Appar. Twinsens favoriter är Teletubbies, Djurparken, Peekaboo barn, Stadens hjältar, Ocean peekaboo, Kul för barn, Kid songs. Sedan är ju You Tube kanon där vi ofta kollar på barbapappa, bamse, teletubbies, baby einstein (vi har gratis Wi-fi på hotellområdet). De tycker också om att kolla på bilderna i kameran på mobilen.
8. Nappflaskor hade vi med hemifrån. Vi köpte diskmedel och diskborste för att kunna rengöra dem här på 7-11 (På Seven eleven finns det mesta!!) men det kan man ju packa om man vill.
9. Vattenkokare finns på typ alla hotell. Vi använder dock inte ens varmvatten till vällingen då de föredrar att dricka den kall då det är så varmt.
10. UV-dressar. Fungerar alldeles utmärkt!! Twinsen är ute mycket men har inte bränt sig ett dugg. Vi har med oss två uppsättningar till dem var men önskar nästan att vi hade fler. Efter 14 dagar har de redan börjat bli lite slitna tycker jag...
11. Strandleksaker finns här för en billig peng. Så det köpte vi här.
12. Att tvätta kläder är smidigt och nästan gratis. Så man behöver inte packa så mkt kläder. Dessutom så är det billigt att köpa nytt om man så önskar.
13. Solhattar har jag inte sett på affärerna- så det bör man packa med.
14. Pipmuggar och haklappar har jag också packat hemifrån..
15. Vi har en enkel dubbelsulky med fullt liggläge med oss. Vagnar kan lätt bli skadade under resan, så packa inte "finvagnen". Trottoarerna och vägarna här är sådär..men det fungerar ok att köra vagnen. Vi låter ofta twinsen sova ett pass i den ute så att vi kan sola/bada i närheten under tiden.
16. Alla Thailändare är extremt barnvänliga. De är varmt välkomna och blir väl omhändertagna av alla vi möter.
17. Baby watcher. Vi använde den för första gången idag. Barnen sov inne på vårt hotellrum/hus och vi låg ca 40 m bort vid poolen. Jag tyckte att det fungerade kanon men Robert var lite nojjig och sprang fram och tillbaka för att kolla att de sov och mådde bra.
Hmm...nu kommer jag inte på fler tips... Men om ni har fler frågor är det bara att skicka en kommentar så ska jag försöka svara så gott jag kan..
Thailand med twins är fantastiskt!!



6 kommentarer:

  1. Hallå igen ;-)
    Har ni tagit med resesäng? Vi hade inte det förra gången och det funkade jättebra, de hade på alla ställen. Men hur funkar det på koh chang?
    Vart på Samui ska ni? Vi reste runt; Lamai, Mae Nam, Big buddha beach och Chaweng.....


    //Jennie

    SvaraRadera
  2. Vi har ingen resesäng heller. Eftersom vi bara bor på hotell med hög standard så finns det spjälsängar..hoppas jag:) Vi ska bo på Chaweng, men den norra, lugnare delen. Vad tyckte ni var bäst med Koh Samui? Några tips?? Kram

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Hur gjorde ni med vaccinationer?

    Tack för en rolig blogg. Vi följer löpande då vi också planerar en resa till Thailand inom kort.

    mvh
    Viktor

    SvaraRadera
  4. Hej igen!
    Bäst med Samui? Det är nog allt som finns att göra, underbara stränder och om man är en trygghetsnarkoman som mig så finns det bra sjukhus nära om barnen skulle bli sjuka....
    Djurparken är lite öststat varning på men grymt uppskattat av vår 5åring (han fick mata en tigerunge och hålla i papegojor).
    När det gäller stränder så hade vi 2 favoriter: Mae Nam och Lamai. Chaweng (vi bodde också på norra) har också bra strand men vi fastnade för Lamai ändå ;-) L och C är lite lika för det finns gott om restauranger och shopping på båda ställen (och hyfsat mkt turister...dock var det lågsäsong när vi var där). Tyckte det var lite mkt prostituerade dock i Chaweng....
    Vi hade en trevlig tjej som skjutsade oss överallt- vill ni ha numret? Dock var hon gravid så jag vet inte om hon har fött....

    Mae Nam var en energibooster...så lugnt, så vackert. Vill man ha fart och rörelse så är kanske MN lite lugnt, men då vi reste runt passade det bra med variation. Dessutom så kan man ta båten över till Koh Phangan från MN (tar kanske 15-20min).

    Vad har du för mailadress? Jag kan skicka bild på stranden i Mae Nam om ni vill samt numret till tjejen som skjutsade oss.

    Sen kan jag berätta vem jag är också ;-)

    SvaraRadera
  5. Till Viktor: Kul att du följer bloggen. En kille och allt! Hihi. Jag trodde att det bara var andra mammor som följde oss. Så roligt. Barnen har hunnit få alla vccinationer enligt standardprogrammet på BVC (jag vet inte hur gamla ert/era barn är- om de är små så har de kanske inte hunnit få alla ännu). De har även fått extra vaccin mot mässling på BVC med anledning av vår resa. Sen valde vi att vaccinera dem mot Hepatit (Twinrix)i privat regi (kostade 900 kr per barn för två sprutor- sedan behöver de en till spruta om 6 mån för att få skydd i flera år). Hoppas ni får en fin resa. Lycka till!

    SvaraRadera
  6. Till Jennie: Jag är också trygghetsknarkare i den mån att jag vill bo nära sjukhus. Det är ett krav för oss också (Koh Chang har ett bra sjukhus). Kul tips med djurparken då båda våra är som tokiga i djur. Fast hitills är de iof tillräckligt lyckliga över att få titta på hundar, katter och fåglar. Tack för tips om stränder- vill gärna ha en bild och nummer till er privatchaufför..(sofi.vilahamn@hotmail.se) Kul att se vem du är också- jag är väldigt nyfiken på vilka som följer oss. Men vi får dock se hur mkt vi reser runt. Då vi väl är på plats tycker vi om att ha det ganska bekvämt. Dessutom så blir twinsen så uppspelta av nya miljöer att det fuckar upp både mat och sömn. Därför kommer vi nog inte att åka ut på allt för många äventyr utan njuta av att bara vara tillsammans. Trist med prostitutionen...det är en hel del här också. Jag får lite ont i magen, det är så sorgligt. Men svårt att komma helt ifrån i detta land tror jag tyvärr. Då Robert är ute och springer brukar det alltid komma fram prostituerade och dra i hans kläder och daska honom i rumpan...eller tom jaga honom med moped..han är nästan rädd stackarn..
    var i Thailand ska ni åka denna gång? (Vi har tidigare varit på västra sidan ex Krabi, Koh Lata, Phi Phi, Phuket också om du har frågor)

    SvaraRadera