torsdag 14 juni 2012

Kroppslig insikt..

God afton! Idag har jag funderat på det här med kroppen. Kropp, kroppsnojja, kroppsångest. Långt ifrån ett enkelt ämne i dagens samhälle. Prevalensen av ätstörningar ökar men också andelen överviktiga i befolkningen. Jag tror att de allra flesta av oss har någon kroppsdel som man är lite mindre nöjd med, alternativt har komplex för eller lider av en negativ självbild. Själv har jag en historia med en ganska, eller väldigt komplicerad självbild och ett osunt förhållande till min egen kropp. På gymnasiet hade jag anorexia, jag bantade och pressade min kropp så hårt att hjärtat nästan slutade slå. Efter stort stöd från vänner och familj + en intensiv sjukvård och multimodal behandling så blev jag friskförklarad efter ett år. Jag har sedan dess genom en krokig väg successivt bytt ut kroppshat till att faktiskt tycka att kroppen är helt ok. Sedan blev jag gravid och då vi fick veta att vi väntade tvillingar så måste jag erkänna att jag blev livrädd. Rädd för att gå upp 40 kilo, aldrig bli smal igen och få leva resten av mitt liv som en dallrande flodhäst. Så blev det ju dock inte. Mina 17 kilo försvann av sig själv på några ynka veckor. Vips sa det. Inte så svårt iof då man dubbelammar (även om jag vet att långt ifrån alla tappar vikt av att amma). Och sedan jag blev mamma så har något stort hänt inuti min forna kroppsfixerade hjärna. Det kan låta som en riktig klyscha. Men efter att min kropp burit, fött, ammat och lyckats överleva 1,5 år av mastodontsömnbrist så har min "helt ok-kroppsbild" bytts ut mot ren och skär kroppskärlek. Jag är 100 % nöjd. Trots att det dallrar lite här och hänger lite där så är jag genuint lycklig över min egen kropp. Jag tycker den är Fab, perfekt och fantastisk. Om jag skulle få chansen att byta ut den till Gisele Bundchens perfekta kroppshydda i morgon så skulle jag vänligt men bestämt tacka nej. Jag älskar att min kropp är så stark, pigg, frisk, energisk, snabb, uthållig, vacker. Sedan måste vi skilja på att vara nöjd och att nöja sig. Att vara nöjd handlar inte om att bli passiv, en soffpotatis som inte vill åstadkomma någonting. Jag tycker däremot att "vara nöjd" betyder att man antar utmaningar med en ödmjuk nyfikenhet. Att man är tacksam över det man fått. Att man vårdar sitt inre och sitt yttre och att man tänker kärleksfulla tankar om sig själv och sin kropp. Att man aldrig någonsin behandlar sig själv illa. Att man vill fortsätta utvecklas. Att sträva efter att göra det som gör mig lycklig. Att ha en ambitionen att bli lite snabbare, lite starkare.

Släng dig i väggen Gisele... (Bild från google).

Jag och min älskade bakdel!!

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet, med ett undantag: Du har verkligen ingenting som dallrar här och där, Sofi, du är faktiskt väldigt smal (eller snarare vältränad) fortfarande. Bara så att du vet...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du ha rätt =) Jag är smal (alldeles lagom) och har inget som dallrar..möjligtvis lite magskinn... Jag var ju tvungen att skriva något neg om mig själv för att inte låta för högmodig..folk stör sig på sådant..

   Radera
 2. Jag håller verkligen med om att man får en HELT annan kroppsuppfattning när man fått barn. Dock märks det ju knappast på dig att du fått barn överhuvudtaget, men du är ju också betydligt "duktigare" med träningen än vad jag är!

  Får jag fråga, jag vet ju att ni flugit med Kaspian och Alvina några gånger. Hur har ni gjort med platser på flyget? Man får ju inte sitta tillsammans, iaf inte med SAS...

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Hej! Anledningen till att man inte får sitta på samma rad är att det inte finns tillräckligt med syrgasmasker då. Så det är ju inget att göra åt. Sedan håller jag med om att det är lite bökigt att man alltid måste sitta innerst. Dock så brukar folk oftast vara vänliga och byta plats om man frågar. Men inte alltid. Men en positiv sak med att sitta längt in är att ni inte blir störda. T.ex. om barnet i famnen somnar (våra twins har alltid sovit väldigt bra på flyget) så är det ju ingen höjdare om man måste resa sig för att lämna plats åt en person innanför. Jag tycker inte att du ska oroa dig över flyget. Om barnen känner att du tycker att det känns ok så kommer de att tycka att allt känns toppen! Ett tips är dock att ta med många pixiböcker och rikligt med goda snacks och frukt! Jag brukar också ta med en "nutrilettbar" eller annan måltidsersättningsbar till mig själv eftersom man inte alltid kan äta så mycket själv av flygplansmaten. Och OM flygresan blir kaos så åker ni ju "bara" till Cypern. En sådan rel kort resa klarar man av även om kidsen ballar ur. Bara att andas djupt =) Så, njut av den kommande resan och relax!!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen! Ja vi tänkte packa väskan full med "mutor"! :-D

  SvaraRadera