måndag 28 november 2011

Förskoleångest

I januari börjar twinsen på förskola. Detta är något jag faktiskt sett fram emot. Jag upplever att både Kaspian och Alvina är sociala och kontaktsökande. De gillar att "leka" och interagera med andra barn och jag tror att de kommer att ha väldigt kul på förskolan. Och att det kommer att leda till att de utvecklas i rekordfart och dessutom får träffa utbildad pedagogisk personal vilket är toppen. Vi hade ansökt om tre olika förskolor vilka jag har bra koll på ock hört många positiva omdömen om. I förra veckan fick vi vårt placeringsbeslut vilken blev att vi fått plats på en förskola vi inte ens har med på vår lista. Vi hade hört att det oftast inte var något problem att få dagisplats i vår stadsdel men just i augusti-september 2010 var det tydligen en STOR babyboom och barn i vår ålder har svårt att få plats. Kul. Verkligen. Så här står det på hemsidan om den förskola vi fått plats på: "Förskolan består av sju avdelningar och ett tillagningskök. Barnen på förskolan är indelade i grupper efter ålder, eftersom vi vill utforma en spännande och lärorik verksamhet och miljö utifrån ålder, intressen och behov av utmaningar. Ute på vår stora gård möts barnen i alla åldrar i lek och lärande." 


Jag får ångest. 7 avdelningar!! "Ute på gården möts barnen i alla åldrar för lek och lärande".... Usch- inte alls vad vi hade sett fram emot eller haft i våra förhoppningar. Jag var själv lite rädd för äldre barn då jag var liten. Jag ser framför mig en gigantisk gård där alla barn springer omkring hejvilt utan att någon har koll. Jag vill inte att Kaspian och Alvina ska bli mobbade av någon vild och galen 5 åring eller dras med i lekar de inte behärskar. Jag vill att de ska gå på en liten, mysig förskola tillsammans med barn i ungefär samma ålder. Dessutom så ligger denna förskola en bra bit bort från vårt hem. Vi har bara en bil. En av oss kommer att måsta hämta dem/lämna dem till fots, med cykel (måste köpa cykelkärra) eller med buss vilket kommer att bli ett väldigt tidskrävande projekt. Fan också. 
Vi har dock inget annat alternativ än att tacka ja. Och samtidigt behålla vår köplats och be till högre makter om att det snarare än snart blir två lediga platser till våra små förskolebarn.. 
Mina små hjärtegryn...jag vill inte lämna bort er på förskola längre.. 



5 kommentarer:

 1. Nora går nu på en förskola med sex avdelningar och det är den absolut bästa förskola vi har haft (detta är den tredje och största). Personalen är helt underbar och Nora trivs superbra och vill hellre vara där än hemma :) Jag vet dock inte hur det ser ut när de är ute men gården är uppdelad i några smågårdar och en storgård och alla barn är inte på stora gården samtidigt utan några avdelningar är då på sin lilla gård. Avdelningarna arbetar väldigt olika så det är upp till personalen hur det är, tror jag. Förstår dock att det känns jobbigt att förskolan är en bit bort. Det blir lite mer trixande. Men försök ta det lugnt för om du är orolig så lär barnen känna av det, och bara för att du var "rädd" för äldre barn så behöver det inte betyda att Kaspian och Alvina är det :) Det går säkert bra, det viktigaste är att personalen är bra och att man får bra kontakt med dem, det är min erfarenhet!

  Svea och Axel går ju också på en rätt stor förskola i Umeå. Hör med Hanna vad hon tycker!

  Lycka till och fortsätt njut av er semester. Allt brukar ordna sig!

  /emma berg

  SvaraRadera
 2. Vi får nog också räkna med att vi inte får plats där vi önskar... Men vi har inte fått någon information alls och vi har också önskat från januari, så vi kanske inte får några platser alls...

  Hoppas det blir bra i slutändan!

  SvaraRadera
 3. Usch vi sitter i samma sits där. Våra ska ju också börja i mitten av januari och hade sökt på förskolorna här i närområdet, varav ena ser vi tillochmed från balkongen :P
  Men nejdå, vi fick plats ca 1-1,5 mil härifrån på en stor förskola som har en avdelning bara för "tillsvidare-barn". Känns sådär och helt fel håll för mig från jobbet.

  Jag har också ångest! Men intalar mig själv att det går nog bra...det måste gå bra!

  Hoppas ni får plats på riktigt snart!

  SvaraRadera
 4. Håller med Emma B i det hon skriver. Och det är både för och nackdelar med åldersindelade grupper. Beror helt på barnet/barnen. Vi fick ju inga av våra val då Lou skulle börja så hon fick ju plats i småbarnsgrupp 1-3 år då hon var 2 år vilket inte alls passade henne så vi fick bråka i ett år för att få en plats på åldersblandad avdelning.

  Och är det ändå åldersindelade grupper på den förskola ni fått och att de bara träffas mellan åldrarna utomhus så är det ju Bara bra. Barn lär av varandra på gott och ont så att de umgås med äldre barn ska ni bara se som något positivt tycker jag :)

  SvaraRadera
 5. Tack för förståelse och peppning! Jag har bestämt mig för att inte nojja över problem som ännu inte finns. Det är bättre att ta tag i problemen då de ev uppstår. Det blir kanske bra tillslut trots allt. Kramar!

  SvaraRadera