tisdag 3 maj 2011

Mat- inte bara näring...

Nu äter barnen vanlig mat och det går allt bättre för var dag. Jag/vi har valt att själva laga maten till barnen och har bara köpt burkmat vid några enstaka tillfällen. Detta gör jag absolut inte för att jag tror att det är dåligt/farligt för barnen att äta burkmat. Jag är alldeles övertygad om att barn som bara äter burkmat växer upp och blir alldeles strålande, friska, normala, intelligenta och glada människor! Om man tycker att det är trist eller jobbigt eller inte har tid så ska man självklart göra det som fungerar bäst. Man ska aldrig krångla till det i onödan tycker jag. Det är komplicerat så det räcker att va en "bra" mamma. Jag är själv matintresserad och tycker inte att det är så komplicerat att laga "barnmat". Jag tänker bara att jag ska använda en kolhydratskälla (i form av pasta, ris, couscous, rotfrukter eller dyl), en proteinkälla (kött, fisk, fågel, baljväxter, quorn) och någon/några grönsaker. Sedan kryddar jag rejält med kryddor jag själv gillar (barnen älskar både vitlök, chili, ingefära, citron, pepparrot, pesto och dyl). Jag tillagar plus tillsätter smör och sen stavmixrar jag allt till en gosig gegga. Frukter river jag på rivjärnet eller mosar med gaffel. Det brukar oftast bli lyckat och uppskattat av twinsen. Dessutom går det faktiskt väldigt fort! Vips säger det. Och shit vad pengar man sparar! (Så kan man lägga allt man sparar på goda parmesanostar till mamman i stället). Jag tycker generellt att det kan vara lite hysteri då det kommer till hur man bör förse sina barn med näring. Först denna amningshysteri. Visst, jag tycker också att det är jättebra att amma. Men inte till vilket pris som helst- Jag tror att det är bättre med glada mammor/pappor som flaskmatar med ersättning än trötta/stressade/hemmafångade ammande mammor.
Sedan det här att socker = djävulen. Själv är jag som många andra födda på 80-talet uppfödda på en kost som innehåller en hög halt socker. Jag kommer ihåg hur vi tryckte i oss rostade mackor med marmelad som vi doppade i o´boy. Och fruktkräm, fruktyougurt, kalaspuffar, frosties...osv. Jag tror tom att jag fick strösocker i vällingen (jag tyckte tydligen att det smakade godare då...konstigt...). Och kan man tänka sig, jag växte upp och blev hyfsat normal. Nu i dagens LCHF/GI/kolhydratfientliga samhälle får man troligtvis en pistol mot huvudet om man skulle få för sig att servera sina små barn en skål med kalaspuffar till frukost. Ve och fasa!!! Allt skall helst vara odlat på egen täppa, hyperekologiskt och rättvisemärkt. Sedan ska det ångkokas för att bevara all nääääring! Sedan ska det serveras på BPA-fri sked. Däremed basta. Annars blir barnen undernärda. Och av socker får man ADHD. Minsann!
Jag tycker kanske inte att det är att föredra att servera barnen o´boy och frosties till frukost. Jag om någon är hälsomedveten och vill såklart servera mina barn bra, näringsrik mat. Men om barnen äter hyfsat ok majoritetsmässigt så tror jag inte att de dör av en kalaspuff hit eller dit (om kalaspuffar ens finns längre...jag har inte köpt det på åratal..ska kolla på Ica nästa gång).
Kolla in mitt nya hårband!!! Sött som en polkagris.
Fast vad vet jag om polkagrisar- jag får ju inget socker...

3 kommentarer:

  1. behöver inget socker, är söt så det räcker!

    SvaraRadera
  2. Jag gillar verkligen hur du tänker!

    SvaraRadera
  3. Jag gör också en del mat till dom små själv, till störst del för att jag tycker det är kul att laga mat. Men sen tror jag att det blir mer varierat om man gör själv också och framför allt kan man krydda mycket godare :) (och billigare...det märks ju när det är två!) Här hos oss är det massvis med örtkryddor i allt och även vitlök ibland. Jag har sparat på starkare grejer än så länge men det kanske är dax för något lite mer spicy snart :P

    SvaraRadera