lördag 3 november 2012

Tjockis?

Hej!
Känner ett litet behov av att förtydliga en liten detalj från mitt förra inlägg som kanske kan misstolkas. Jag vill för det första klargöra att jag inte hatar tjocka människor. Självklart inte. Jag tycker att det är fantastiskt att vi alla är unika och jag tycker att alla typer av kroppsformer är superhärliga. Det som stör mig med tjockhet i kombination med coca-cola-och-twix-frosseri är den totala nonchalansen av den egna hälsan. Jag stör mig på samtliga individer som inte tar något eget ansvar över sin egen hälsa och sitt välmående. Jag känner detsamma inför rökare, oavsett kroppsform. Således är det hälso-masochister som gör mig upprörd och inte vad människor väger/ser ut. Och varför då kan man fråga sig? Och mitt svar är att även om jag ger blanka f-n i vad människor stoppar i sig, hur månag cigg de röker, hur många timmar de spenderar i soffan på sin breda bak och hur de väljer att leva sina liv generellt så stör det mig att det är jag som får betala då de i slutändan blir sjuka. För sjuk- det blir man om man tittar på statistiken. Så många högskolepoäng inom hälso-området har jag faktiskt att jag förstått att både rökning, övervikt, inaktivitet och dålig kost har en ENORM påverkan på vår hälsa. Jag vet också att kostnaden för våra välfärdssjukdomar är lika ENORMA. Jag har faktiskt ingen lust att betala för att individ X tycker att det är lattjo att dricka cola, röka och äta burgare så att dubbelhakorna dallrar. Jag vill mycket hellre att mina skattepengar ska gå till annat. Som att mina barn ska få ha fler pedagoger på sin förskola (och  högre lön). Eller att hemtjänsten skulle ha ökade resurser så att de faktiskt hann prata en stund med våra äldre och inte bara lämna en torftig matlåda innanför dörren. Ja, det finns faktiskt tusen saker som jag hellre vill att mina skattepengar ska bekosta. Jag vill absolut inte betala för vuxna människors lathet, avsaknad av disciplin och lättja. Ps. Jag tycker självklart att vi alla skall få lata oss mellan varven, dricka sprit, äta chips och go bananas. Men jag tycker att vi alla bör eftersträva balans. Vår kropp och knopp behöver både godsaker och träning för att fungera optimalt och hålla sig frisk..
Tänk om vi alla skulle ta vårt ansvar och faktiskt röra på benen 30 min per dag (jo, alla har tid för 30 min fysisk aktivitet), fimpa ciggen och undvika att hälla flera liter sockerstinn läsk i strupen stup i kvarten. Tänk vad fantastiskt mycket mer resurser sjukvåden skulle få då! Galet bra skulle det va!
Våra twins som måste ut och cykla oavsett väder..har man en hälso-nazi till mamma så har man...
Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder =)

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet Sofi, kunde inte ha sagt det bättre själv! :D

    SvaraRadera
  2. Nej, jag är klok som en bok=) Skönt att höra att det inte bara är jag som är hälso-freak och icke-förstående gentemot gift-pinnar och microvågsugnspizza..

    SvaraRadera