måndag 26 september 2011

Därför älskar jag min löpträning!

Varning. I detta inlägg kommer jag nog att både att låta dömande, präktig, äppelkindshurtig och självgod. Läs på egen risk.
Jag springer en del. Försöker få till tre pass i veckan. Ibland blir det 0 och ibland 4 beroende på hur livet ser ut i övrigt. Det finns inga gym här i närheten och jag har varken tid, möjlighet eller lust att åka långt för att svettas. (Tränade två pass på gym förrförra veckan, men bara för att de hade Prova-på-vecka..). Här ska ni få höra varför jag är så hooked på att springa kilometer efter kilometer..
1. Det är så meditativt. Vår kropp är faktiskt inte gjord för att sitta på spinningcyklar eller stå på vibrationsplattor. Däremot är den som gjord för att springa. Kroppen och hjärnan älskar det! Även om livet som mamma inte innebär så stora intellektuella utmaningar så innebär det en stor mental belastning. Det känns som att min hjärna blir alldeles överhettad och slutkörd mellan varven. Då finns det inget så avstressande, läkande och som rensar huvudet som löpning. Innan löpningen kan jag känna mig trött, förbannad, sur, less. Efter löp-passet känner jag mig alltid glad, pigg, icke-stressad och fulltankad av energi. Hjärntröttheten är som bortblåst!
2. Tidseffektivt som inget annat. Jag älskar effektivitet(det var därför jag skaffade två barn på en gång). Den vanligaste ursäkten till att inte träna är att "man inte har tid". Bullshit säger jag. Jag är faktiskt så våghalsig att jag vågar påstå att ALLA har tid att jogga/springa 20 min, 3 ggr i veckan. Allt handlar om att prioritera. (Den tid man inte sätter av för att träna får man så småningom betala i form av sjukdom- som jag så hurtfriskt brukar säga..). Då man springer behöver man bara ta på sig joggingskor, gå ut, springa, klar. På 30 min har man hunnit med ett skitbra träningspass! Om man ska åka till ett gym har man ofta inte ens börjat träna 30 min efter att man stängt ytterdörren. Att mammor inte hinner träna på gym-det förstår jag. Men alla mammor hinner jogga. For sure!
3. Endorfinerna sprutar. Endorfiner = lycka, energi, livsglädje. Man kan bli beroende av att träna. Det är pga av endorfinerna. Jag är helt klart beroende av min löpning. Om jag inte fått springa på några dagar börjar det krypa i kroppen på mig. Jag blir nervös, sur, rastlös, bitterfittig och allmänt omöjlig att umgås med. Då jag springer så att svetten rinner känner jag mig som en heroinist som får en sil i armen (inte för att jag vet hur det känns...) - liksom befriande och ett enormt underbart lyckorus.
4. Utan min kondition hade jag ALDRIG klarat att vara tvillingmamma. Jag fattar inte hur otränade människor klarar att vara mammor/pappor. Då man har barn så är man igång och man bär på något nästan jämt! Man kånkar på barn, matkassar och vagnar. Man får krypa in under sängar, klättra upp på pallar och springa fram och åter dagarna i ända. Jag klarar detta utan problem, men bara för att jag är hyfsat vältränad.
5. Man blir ju så himla snygg och smal. Jag har väldigt låg förståelse för bantning. Jag förstår inte grejen. Det är extremt lätt att vara mätt och smal. Hemligheten heter löpning (och regelbundna mat-tider). Jag äter 6 gånger om dagen och är aldrig, aldrig hungrig (vanlig mat, inga konstiga dieter). Jag äter allt, det finns inga "förbud". Trots att jag fött två barn är jag smal och kan knäppa jeansknappen i mina jeans i storlek 26 utan att dra in magen (fast jag påstår inte att jag år något ideal eller att jag är perfekt eller fri från brister-absolut INTE). Men tack vare löpningen så tycker jag om min kropp. Jag tycker att den är stark, funktionell och fin. (Trots extra magskinn och utammade torr-tuttar).. Nä, till alla som vill bli smala och snyggare så säger jag bara: Sluta banta- att banta gör dig bara fet. Ät massa god, hälsosam mat och rör på dig så blir du automatiskt smalare, gladare, snyggare och friskare. Undrar om jag provocerar många nu...? Särsilt om man är mamma och ska hålla igång med en unge/ungar hela dagen lång. Då skulle jag döden dö om jag inte höll blodsockret uppe. Jag måste också tillägga att jag inte tycker att man måste vara smal för att vara snygg. Absolut inte! Jag tycker att kurvor är superfint!! Men däremot tycker jag inte att man ska vara ohälsosamt fet, jag tycker absolut inte att man ska banta och framför allt så tycker jag att alla ska trivas i, och känna sig fin i sin egen kropp. Man har ju bara en kropp och den ska man leva med i resten av sitt liv.
6. Alla övriga vinster för hälsan. Lägre blodtryck, lägre blodfetter, minskad risk för depression, ökad insulinkänslighet= mindre risk för diabetes, minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, minskad stress, bättre sömn, bättre sexliv. Man blir dessutom smartare av träning.
Så dagens tips: Ut och kut!

4 kommentarer:

 1. ...och om man efter att ha klämt fram en, två, tre eller kanske till och med fyra bebisar inte kan ägna sig åt den tidsbesparande funktionella träning som du beskriver? Då kan man faktiskt träna ändå. Inomhus. Med hjälp av en stol, ett bord och två paket mjöl. Eller ett par hantlar. Det går också. Eller en kettlebell (men akta parkettgolvet!) - då får du upp flåset oxå. Yoga är också toppen. Fördelen med inomhusträningen är att man kan göra det när man har "pyspassning" på programmet, d.v.s. när barnet/barnen sover. Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om en hel del av det du skriver även om jag kanske inte tror att det är riktigt så enkelt, men nästan.Jag har oxå tvillingar men får in minst 2-3 pass träning i veckan, jag har märkt att man provocerar rejält när man säger det bland många småbarnsmammor,särskilt dom som gärna skyller sina extrakilon på tidsbrist pga barn, jag säger som du...skitsnack! Antingen har man valt fel man som inte hjälper till eller så är man lat, MEN, jag har gillat löpträna men det sliter faktiskt ganska mycket på kroppen, särskilt rygg och knäna, så jag tycker min kropp är gjord för att träna spinning med mera :) m

  SvaraRadera
 3. Jag ska också sätta igång med löpträning tänkte jag, ska bara köpa ett par bra springskor först. För det är faktiskt roligt att springa, bara man får ändan ur vagnen! :-)

  SvaraRadera
 4. Oh my god. Nu ska jag börja springa. Det var meningen med " jeans i strl 26" som var droppen!

  SvaraRadera