måndag 16 april 2012

Broder Tuck..

Kommer ni ihåg munken i Robin Hood? Jag känner mig som honom. Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen! Fast för mig gäller det inte pengar. För mig (och Alvina och Robert) gäller det sömnkontot. Alvina sover på natten. Hela nätter. Utan att vakna. I 12 timmar. Jag trodde i ärlighetens namn att jag ALDRIG skulle få skriva detta på denna blogg. Jag har varit helt och fullt inställd på att få gå omkring som en sömnig zombie de närmsta 10 åren. Men icke. Ett besök hos sömnpsykologen. Det var allt som krävdes. Efter 2 dagar sov hon och så har hon fortsatt. Zzzzz.... Magi. Jag finner inte ens ord över hur lyckliga vi är. Vårt liv har förändrats som i en handvändning och allt känns tipptopp. Sömn är basalt för vårt välmående, hälsa och sinnesstämning. Att inte få sova på 1,5 år är samma sak som tortyr. Både för Alvina och oss föräldrar. Men nu när detta (sömninga) scenario utspelar sig natt efter natt efter natt börjar jag våga hoppas på att en förändring faktiskt skett. Jag är så lycklig. Halleluja!!
This is me!!

Jag har firat detta idag. Inledde dagen och sömn-firandet med ett snuskigt tidigt crossfit-pass på gymmet. När man får sova på natten så kan man faktiskt träna tidigt på morgonen. Och dessutom ha massor av energi! Mina tidigare morgonpass har mest liknat Tant Agdas, 85 års morgongymnastik, böj-och-sträck. Typ. Man kan inte träna utan sömn. Men nu jädrar- nu går det finfint! Att träna snortidigt är praktiskt för mammor då det inte parasiterar och stjäl av den övriga, extremt dyrbara och fullspäckade tid på dagen. Efter ett par timmar på skolan fortsatte jag fira med en lyxlunch på Wasa Allé tillsammans med Mariell. Underbar lunch som alla borde prova! Väldigt lyxigt, delikat mat, elegant inredning, felfri service och väldigt prisvärt. Och mästerligt sällskap som grädde på moset. En student som jag skulle aldrig kunna unna sig en middag på detta fancy place- men en lunch har alla råd med.
Ikväll ska firandet fortgå med en stor ask jordgubbar som min man överraskat mig med. Tjohoo.
Gå dit!

Med massor av sömn är vår stora tjej en solstråle hela dagarna..

Ja kanske inte riktigt hela dagarna.. Men väldigt ofta i allafall!  Är så lycklig för hennes skull. Och min egen. 


13 kommentarer:

 1. Men så underbart att läsa!

  Blir nyfiken på vad ni fick för tips av denne magiker. Vår tvååring sover fortfarande inte hela nätterna så alla tips är välkomna.

  SvaraRadera
 2. Tvillingmamma, Maria16 april 2012 20:14

  Blir också väldigt nyfiken då en av våra flickor inte heller sover hela nätter. De är 1,5 år nu och hon har inte sovit hela nätter sen de var 6 månader. Känns som vi provat det mesta.
  Tar gärna emot lite tips om du har :-)
  Tack för en underbart rolig blogg om hur det är att vara tvillingmamma.

  SvaraRadera
 3. Hur gjorde ni, vilka tips fick ni? Jag tycker om att lyxa till med frukost ute ibland, bäst hittills är gothia towers, översta våningen!! En av de sämsta jag vart på är faktiskt det nya Clarion Post...Bra tips om wasa, ska testa.m

  SvaraRadera
 4. Vad härligt! Jag blev jätteglad när jag läste detta! Har förstått att ni verkligen slitit. Heja er!
  Fantastiskt att det gick så snabbt efter tipsen och att ni inte behövde gå många gånger.

  SvaraRadera
 5. Hej på er! Kul med kommentarer från hitills "okända" läsare! Kul med alla kommentarer såklart, även från ”gamla” läsare =)

  Hur vi gjorde? Det är väldigt små, till synes löjliga förändringar egentligen. Små förändringar som har fungerat lååångt över förväntan. Men glöm inte att detta var just vårt problem. Vårt beteende och rutiner som förändrats...
  Men Alvinas stora problem har egentligen hela tiden varit att hon velat äta välling på natten. Vi kom ganska ”snett” från första början i och med att de föddes i v 34 och Alvina var betydligt mindre jmfr med sin bror (Hon vägde som minst 1700 g på BB jämfört med Kaspians 2500 g). De sondmatades enligt ett schema var 3:e timma och vi fick inte ens ha henne utomhus innan hon hade passerat 2 kg gränsen eftersom hon var så mager. Lillskruttan. Jag tror själv att det legat bakom det faktum att vi haft svårt att neka henne välling- trots att hon följt sin tillväxtkurva som hon ska. Efter att hon blev 6 månader har vi gjort flera halvhjärtade försök att få henne att sluta nattäta. Men det har alltid resulterat i att hon varit HELT hysterisk HELA nätterna. Efter 3 nätter helt utan sömn har vi alltid gett upp- som tvillingföräldrar så pallar man inte livet om man inte får sova. Vårt längsta välling-avvänjningsförsök utfördes under 8 nätter i sträck. Det fick katastrofala följder då hon nästan skrek så att hin svimmade. Hon var hysterisk att vi inte ens kunde få kontakt med henne. Vidrigt. Efter 8 nätter fick hon tillbaka sin välling. Vi har ständigt gett upp och varit kortsiktiga i vårt beteende och tänkt att detta ska gå över av sig självt- det gjorde det ju för Kaspian som har sovit bra sedan länge. Så, som sagt- vi visste ju själva vad det stora problemet låg i- vällingen. Vällingen var hennes trygghet- hon äter väldigt bra på dagarna så hon kan inte ha varit hungrig. Hon drack oftast bara några klunkar innan hon somnade om- men hon ville ha vällingen upp till 30 ggr per natt och ville att vi skulle servera henne.

  Det andra felet är att vi (jag) nattat dem i deras säng. De har fått vällingen samtidigt som de ligger i sängen. Andledningen till detta har varit att jag nästan alltid nattat dem själv då Robert tränar vid den tiden. Det är svårt att hålla två barn själv och de har därför fått ligga själva med sin flaska i sängen, sedan har de fått napp och godnattpuss och somnat snabbt. Det blev en vana som vi inte reflekterat över. Nu får de aldrig välling i sängen eller vid insomnande- de får inte förknippa välling med sömn. De får sin välling i soffan i stället. Sedan tandborste och sedan lägger jag dem.

  SvaraRadera
 6. Och det tredje ”felet” är att jag haft väldigt svårt att låta henne skrika/gråta. Jag klarar inte av det. Med resultat att jag/vi bekräftar hennes gråt och att det blir en vana. Detta visste jag- men det spelar ingen roll hur mkt man VET då ens dotter är ledsen- man följer sitt hjärta. Med psykologens stöd ”ni måste låta henne skrika” och med psykologens försäkran att Alvina inte skulle bli traumatiserad och få bestående men så har vi låtit henne skrika. Ensam i eget rum. Vi fick gå in och visa att vi fanns- men så sällan som möjligt. Hemskt! MEN- fösta natten skrek hon kanske i 15 min för att sedan somna och sova hela natten. Därefter har skrikperioden förkortats och försvann helt.
  Den största förändringen som vi gjort är att vi PRATAT jättemycket med Alvina om detta. Vi har förklarat att stora tjejer inte äter välling på natten. Att hon bara får äta välling i soffan innan tandborsten osv. Varje dag så pratar vi om detta och förklarar för henne. Det är nog den största förändringen- vid tidigare försök så har vi bara sagt. ”Du får ingen mer välling, du ska sova nu”. Nu har vi varit betydligt mer pedagogiska och tydliga tror jag.
  Som sagt. Banalt egentligen- sjukt att vi inte kom på detta själva kan man tycka… Men jag är bara glad att det fungerar. Hon somnar som ett stock på 1 min och sover sedan i sin säng på sitt rum hela natten. Och då hon vaknar så börjar hon dagen med att skratta. Magiskt och fantastiskt.
  Hoppas era små snart sover gott hela natten!!

  SvaraRadera
 7. Hej,va skönt för er! Grattis! Jag har matat våra flickor på det viset att jag satt dom i sina matstolat (omysigt jag vet...) och sen borstat tänderna på samma ställe och sen burit till sängen, sagt god natt,puss och stängt dörren, och det funkar faktiskt!! Dom har nyligen haft varsin period då dom börjat skrika när jag lagt ner dom i sängen och börjat gallskrika men jag har gjort som ni att jag eventuellt visat mig och sagt godnatt igen för att de ska veta att jag finns, det behövdes ca 2 och en halv gång så var problenet löst!! Det svåraste är som du just säger att höra dom skrika, man får för sig att dom blir otrygga och får men för livet, men så är det tydligen inte.m

  SvaraRadera
 8. Tack Sofi!
  Nu har jag bestämt mig. Ingen mer välling i sängen! Hela flaskan i soffan och sedan är det färdigt. Vi har tjafsat med nattvälling i över två år. Nu räcker det. Jag behövde nog bara få det skrivet.
  (Har förresten hittat hit via Hannah och tycker det är kul att få följa ert liv.)

  SvaraRadera
 9. Till m: tack för tips om frukostställen- jag älskar utefrukost men vi gör det extremt sällan. Får bli bättring nu när vi är piggare på morgonen.
  Till UmeåElin: Hoppas att detta fungerar för er också! Jag håller tummarna. Hannah- hon är ju världens bästa! Jag älskar henne och saknar henne varje dag. Och hennes salong Alltid =)Umeå är för långt bort alltså.. Lyllos dig som bor nära henne!

  SvaraRadera
 10. Japp, lyllo oss som bor så nära Hannah :) Världens bästa Hannah <3

  Sååååå himla underbart att lilltjejen sover på nätterna!!
  Sömnbrist är verkligen tortyr. Urk. Och ni verkar ju haft det riktigt extremt dessutom.
  Noah sover oftast i egen säng halva natten ungefär, vaknar, får komma över i vår säng, somnar om och sover sedan resten av natten där. Periodvis, typ en vecka i stöten nångång här och var, så vill han ha välling på nätterna. Men oftast räcker det som sagt att han får komma över till oss. Helt okej. Förutom att storasyster är himla avundsjuk och just nu har en period då hon kan illvråla femton gånger på en natt, för att hon inte får sova hos oss (vilket hon ju fick när hon var lika gammal som Noah). Verkar dock som att det håller på bli bättre, för nu har hon sovit helt okej några nätter *pepparpeppar*.

  Håller tummarna för att Alvina fortsätter sova som en prinsessa!!

  SvaraRadera
 11. Hej vännen, vad fint och höra att Alvina sover så bra!!
  Och att ni fått bra vägledning:) Tack för att du delar med dig av tipsen. Vår gosse sover inte hela nätter ännu och det kanske är små förändringar som behövs för att få honom att snarka natten lång:)
  Tänker på er!
  Massa kram/ Marlen

  SvaraRadera
 12. Hej och tack för dina tips! Mina är nu tio månader och vi börjar så smått få sova lite mera. Men jag undrar: hur nattar du barnen ensam?! Samma rum? Jag fixar det inte då dom har varsitt och Ella är så himla krånglig! Tar för mig ca 40 min och lägga henne äter typ INGEN välling och vaknar sen allt mellan 02-06 för välling. Vilton får också men jag vet att han egentligen inte behöver men han skriker så jäkla högt=väcker lillasyster. What to do lixom.
  Jaja blev sjukt långt men tack för din sjukt braiga

  SvaraRadera