fredag 27 januari 2012

Nappar är som knark

Före = GLAD & CHARMIG & ALLDELES UNDERBAR 

Efter = SUR & ARG & SKRIKIG & JOBBIG
Alltså, det här med nappar. Våra twins är SJUKT beroende av sina nappar. Napp-junkies. De får riktig abstinens och blir helt skogstokiga om de inte har minst en napp i truten och en i handen. Är det normalt? Efter Thailand har vi gjort ett (halvhjärtat) försök att reducera nappanvändandet till endast sovtid och som tröst. Det har gått sådär. Eller i ärlighetens namn har det gått käpprätt år skogen. Utan napp så låter våra barn såhär: BUHÄÄÄÄ AAAAAAAH BUHUHUHUUUUUU! IIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!! EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEH! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHH!! Och så vidare. Och jag lovar er att efter 5 timmar av detta skrik X 2 så blir man knäpp. Helknäpp. Jag pallar inte, kapitulerar, förlorar och ger de små skrikaporna sina älskade nappar. Super inkonsekvent. Detta har resulterat i att twinsen lärt sig att de bara behöver skrika EXTRA högt, då får de sina nappar snabbare än snabbast. Effektivt. De är inte alls dumma, våra twins.
Jag är kanske psykiskt svag och en dålig förälder men jag orkar faktiskt inte ta den här fighten. Så det så.
Så vår nya plan är att de får ha nappen. De ska få ha nappen tills deras tonåriga vänner garvar åt dem. Då får de skylla sig själv. Ha en trevlig fredag hörrni! Nu ska jag plugga och bli smartare än smartast.

5 kommentarer:

 1. Marie Johansson (Hällund)27 januari 2012 08:19

  Ähh låt dom ha sen, dom är ju då små ännu ;) Mina har fått ha den dom dom velat tills fin varit ca 2,5, då har vi börjat med bara nattnapp för att ta bort den typ ett halvår, år senare :)

  SvaraRadera
 2. Det var därför vi INTE lät pys ha napp... Fast svärmor tjatade litegrann. Å andra sidan fick jag ju försöka få pys att sluta snutta i tid och otid istället - men det klarade ju du av galant långt innan mig. Du kan alltid testa att göra som jag gjorde med avvänjningen: Börja på morgonen och skjut sedan fram "napptillåtna" (snuttillåtna i mitt fall) tiden 1 timme i taget. När barnen börjar vänja sig vid att de inte får nappen före kl. 8, vänta till kl. 9 nästa dag. Åtminstone 3-4 dagar på varje "klockslag" innan ni tar nästa steg. Lycka till! Kramisar

  SvaraRadera
 3. Tror inte heller kommer vara något problem. Dom kommer inte få eller vilja ha nappen på dagis och sen ser dom att dom andra barnen bara har napp när dom sover och då vill dom göra lika dant. Dom kommer oxå så småningom vilja prata och kommunicera mer och då kommer dom se själva att nappen måste ut. STrunta i att bry er, låt dom ha nappen. Ses ngn dag snart? Kram C & E

  SvaraRadera
 4. Tutten är det första Noah skriker efter så fort vi lämnat förskolans lokaler. Varje dag. Hemma har han helst ett helt gäng utspridda i huset så att det alltid ska finnas en nära till hands. Utan sina tuttar blir ungen vansinnig!
  Tyra var likadan, men idag är hon en fullt normal snart5åring som inte längre suger på napp. Hon slutade cold turkey när hon precis fyllt 3 år och det gick prima, så jag lovar, det är lugnt :) Twinsen kommer bli heeelt normala ändå!

  SvaraRadera
 5. Till Marie: Kul att du följer oss! Nej eller hur!! Jag har nog faktiskt ändrat mig. De är ju fortfarande mina små pluttisar och varför ta av dem något de älskar så oerhört? Hoppas det går lika bra för mig som för dig med avväjning!
  Till Josefine: Tack för tips. Då vi ev någon gång beslutar oss för att ta tag i detta så är din metod säkert jättebra. Men just nu tänker jag inte ta den fighten. Jag har kommit fram till att det egentligen inte är något stort problem att de har den. Vi har så mycket annat att fightas med varje dag så denna får vänta.
  Till Cecilia: Alvina har faktiskt nappen mer sällan för att hon är mkt "pratigare" än Kaspian. Och på dagis vill de inte ens ha nappen =) Så jag låter dem ha den hemma nu- de få timmar som vi har tillsammans på eftermiddagen innan middag och sängen.
  Till Sara: Jag håller tummarna för att twinsen ska sluta lika tvärt och effektivt som din Tyra. Om man ska orka som tvåbarnsmamma måste man få vara "slapp" ibland! Annars skulle jag DÖ!

  SvaraRadera