tisdag 4 januari 2011

Köpa hus eller inte köpa hus? Det är frågan.

Köpa hus : allt du behöver veta innan du skriver under köpekontraktet
Boken- Köpa hus "for dummies" har jag klickat hem idag
Jag och Robert har länge pratat om att köpa hus. Vi bor ju i bostadsrätt nu, en 3:a där vi trivs superbra. Vi bor i ett toppenområde, 3 min promenad från badsjö, skog och massvis av motionsslingor och samtidigt bara 15 min till stan. Men det börjar bli trångt som attan. Alla förvaringsutrymmen är fyllda till max. Andra saker som ligger på minus-sidan är att vi bor på 2:a våningen och saknar hiss. Jag släpar barnen i liggdelarna + skötväska ned för trapporna varje dag då vi ska ut med vagnen, chassit står i cykelförrådet. Det går faktiskt ganska bra, men det börjar bli tungt! Snart kommer jag inte att orka bära båda samtidigt. Då barnen börjar bli mer mobila kommer lägenheten att kännas väldigt liten och vi saknar att ha en egen liten gräsmatta att kunna släppa ut barnen på. Men att köpa hus är en stor affär som ger mig lite ångest.
Min ångestlista:
1. Jag och min man är inte direkt som "Room Service" duon. Vi klarar typ max att sätta ihop möbler från IKEA och knappt det. Att borra upp saker på väggar är ett projekt som kan ta dagar. Vi är nog lite lata av naturen då det gäller vissa saker. Vi köpte vår nuvarande lägenhet nyrenoverad och det är så skönt att bara kunna flytta in och inte bo i ett renoveringskaos..
2. Tiden. Att ha ett hus innebär ju massor med tidskrävande jobb. Jag fattar inte var vi ska få den tiden ifrån. Nu är jag ju mammaledig men jag tycker ändå att det kan vara knepigt att få tiden att räcka till. Min mardröm är att vi senare skall tvingas lägga alla helger och all semester på att fixa och greja med ett hus. Både jag och Robert har ett stort behov av att umgås och slappa tillsammans. Vi njuter av lata söndagar tillsammans framför en film och lockas inte alls av gräsmatteklippning och fasadmålning. Och nu med två små barn vill jag ju kunna åka på roliga aktiviteter med dem och inte ha tusen husrelaterade "måsten"..
3. Ekonomin. Att köpa hus i Göteborg är inte gratis direkt... Blä och fy. Vi kommer att måste köpa hus 2-3 mil utanför stan för att ha råd. Det innebär pendling och att vi måste flytta längre bort från våra vänner. Kommer vi att få sitta ensamma och uggla eftersom det blir för långt för folk att åka ut till oss??
4. Jag kan ju ingenting om hus och vad det innebär. Jag har köpt en bok (bilden ovan) där jag ska lära mig allt om hus och vad man ska tänka på vid ett ev husköp. Hoppas den är basic för jag är verkligen Rookie på området.

Ibland så funderar jag på var vår längtan efter hus kommer ifrån. Det känns som att vi har gjort allt annat nu på "vuxenstegen". Vi har gift oss. Vi har fått barn. Nu är det naturliga nästa steget att köpa hus. Kommer således vår huslängtan eftersom det är det som förväntas och inte för att det är det vi genuint önskar.
Samtidigt blir man ju sjukt avundsjuk då man hälsar på vänner och bekanta i hus. Man bara går omkring i alla rum och suckar av välbehag och längtan efter yta och plats.
What to do???? Vi funderar på att köpa radhus, det innebär kanske lite mindre jobb och trädgården är ofta liten och lätthanterlig vid radhus. Jag blir inte klok.

2 kommentarer:

  1. Lösningen kanske heter nyproducerat hus? Eller bostadsrätt på nedersta våningen med tillhörande minitäppa? Eller stor gemensam bilfri gård? Kram!

    SvaraRadera
  2. Eller ett nyproducerat bostadsrättsradhus, det är toppen! Vi är ungefär lika händiga som ni.. hihi! Lycka till!

    SvaraRadera