fredag 14 januari 2011

Vad gör vi för fel?

Hej svej! Mycket sliten och trött tvillingmorsa här idag. Vi nattade vid barnen kl 22. Inför natten proppar vi dem tokfulla med mjölkersättning, försöker verkligen att få dem så mätta och dästa vi bara kan med förhoppning att de ska sova lääänge. Tidigare har Kaspian alltid vaknat vid kl 2 och ammat. Och sen matar vi båda två kl 5 och de sover sedan till 8. Det tycker jag är helt ok. Men nu inatt precis som igår natt vaknar Kaspian kl 24, 01, 02, 03 osv. Han vill inte alls ligga i sin egen säng utan vill ligga nära sin mamma, gärna med ett bröst i munnen trots att han inte äter. Tuttfixerade, lilla, jobbiga kille. Det känns extra jobbigt då alla mammorna igår på föräldragruppen berättar om sina barn som sover mellan 7-12 h per natt. Då jag hör sådant vill jag bara sätta händerna för öronen och säga aaaaaaaahh för att slippa höra eländet. Blir grön av avundsjuka. I natt kl 3 då jag var uppe med Kaspian för 4e gången (och då inte somnat om mellan gångerna) började faktiskt min underläpp att darra lite av trötthet och maktlöshet. Då man vet att man har en lång dag med barnen framför sig vill man bara få sova och tanka energi. Jag vill orka va en bra mamma. Dessutom ska jag ha tjejmiddag här i kväll och då vill jag inte sitta här som en sömnig zombie med trögtänkt hjärna. Varförvarför har han plötsligt börjat sova så dåligt??? Jag antar att det är någon utvecklingsfas han går igenom och behöver närhet. Men jag hoppas att det går över snart. Jag har inte sovit en hel natt på 4,5 månader och då det kommer svinjobbiga nätter som grädde på moset, det blir bara för mycket. Man behöver verkligen sin sömn för att fungera som människa. Tack goda gud för kaffet ialla fall säger jag. Jag har börjat halsa kaffe likt en uttorkad människa i öknen halsar vatten för min överlevnad.

8 kommentarer:

  1. Hej Sofi!
    Du borde typ få medalj för det enorma hästjobb du gör med barnen. Du gör ett kanonjobb!
    Men försök glädja dig att det bli bättre...lillan verkar ju vara bättre på att sova å tänk om båda två va uppe och behövde servas med ditt å datt, om vartannat hela nätterna....hur mycket ork skulle du ha då?
    Försök sedan ta hjälp av din man...han har ju också ansvar trots att han jobbar?/pluggar dagen efter och också behöver sova. Kanske ta varannan jobbig natt?
    Själv sov jag min första HELA natt inatt, å lillebror blev 5 månader igår.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Håll ut, det blir bättre!! Bonnie sov hela nätter från att hon var fyra veckor till hon var tre och en halv månad sen ändrades det till att gå lite upp och ner. Där någonstans så börjar det hända så mycket i deras små kroppar så då har de såna där perioder, men det kommer INTE att bli en rutin att han sover sådär illa det kan jag nästan garantera. Bonnie har haft såna där nätter då hon också vaknat hela tiden ett par nätter för att sova jättebra sen. Så håll ut, det kommer gå lite upp och ner nu framöver, men det man förlorar en natt får man igen en annan, jag lovar. Sen är det jättevikrigt att papporna hjälper till även fast de jobbar, när man är hemma med barn har man minst lika stort behov av att sova, så här hemma får minsann pappa hjälpa till även nattetid. Massa styrkekramar!

    SvaraRadera
  3. Min erfarenhet är att man fixar tre dåliga nätter i rad, sedan är man så förbannat trött att man sover bra, även om det kommer en fjärde jobbig natt med många uppvak. Man sover djupt när man väl sover, så att säga. Min pys sover fortfarande inte hela nätter, trots att han snart är 14 månader. En bra natt vaknar han 2-3 gånger. Så de där mammorna i din föräldragrupp, skit i dem, långt ifrån alla barn sover hela nätter vid 4-5 månaders ålder. Förresten - barnpsykologerna säger att sömnträning inte lönar sig förrän barnen är ett halvår:-).
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej.
    Det låter lite som att han är inne i en så kallad växt period. Min första va på samma vis, ammade gav ersättning mm men inget hjälpte. Han hade sådan stor aptit att vid 4 månader körde vi igång med gröt, smakportioner existerade inte här. Han mumsade i sig en och en halv portion på kvällen innan han la sig. Och sov som en stock flera timmar. Prova med det, tror faktiskt att dom står sig längre på gröt än ammning/ersättning.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej alla och stort TACK för allt stöd och pepp. Det värmer! Ja vi ska börja med gröt nu på momangen, har bara inte tagit oss iväg och handlat den fören idag. Jag hoppas att det blir bättre med gröt. Sedan måste jag bara ge lite upprättelse till min fantastiska man som också gör ett hästjobb på nätterna. Han är uppe lika mycket som jag och har största ansvaret för flaskmatningen.. Stackare som dessutom måste iväg och jobba/plugga och vara alert varje dag. Jag kan iallafall gå hemma och vara trött och risig. Tack igen, det känns redan sååå mycket bättre. I kväll däckar jag nog som en stock och i morgon är det lördag och hela familjen är ledig hela dagen, jippi. Kramar till er!!

    SvaraRadera
  6. Hej kära Sofi!
    Jag håller med "Santosha" låååångt ifrån alla små barn sover hela nätter. Du har ju två, och jag hade "bara" en, men Honey åt fyra-fem gånger/ natt och jag räknade och det tog 420 nätter innan jag sov min första hela natt med Honey.. Men det går det med och du kämpar på sååå bra kära du! So hang in there och drick kaffe och ät choklad, allt går i perioder och det kommer att bli bättre till slut, även om det kan ta lite längre tid än man själv önskar.. Hälsa din kära man också, han verkar vara fantastisk!
    Stor kraftkram till dig från mig (som nu oftast får sova hela nätter..)!

    SvaraRadera
  7. SOV PÅ DAGEN är mitt tips!
    Skit i alla "måsten" och sov när barnen sover. Det gör jag och jag är en mycket gladare mamma med MYCKET mer ork sen jag började med det!

    SvaraRadera
  8. Tänk bara på att inte proppa i barnen för mycket mat nu i början - de kan lätt få magknip! Det heter SMAKportioner av en anledning... Teskedsvis till att börja med, introducera en sak i taget för att se om de blir dåliga/är allergiska. Kramis

    SvaraRadera